Het Stageplatform
Alle vragen over stage lopen beantwoord

Meest recente toevoegingen

Tips & Tricks

11224b4Deze tips komen van Marlou Rasenberg. Marlou over haar eigen stage: ” Ik heb de bachelor CIW afgesloten met een onderzoeksstage (15 ECTS op niveau 3) van vier maanden bij MediaTest, een media- en communicatieonderzoeksbureau in Amsterdam. Naast ondersteuning bij allerlei taken en projecten, onderzocht ik online magazines (‘e-zines’) waar een whitepaper uit voort is gekomen.Na deze stage heb ik besloten de onderzoeksmaster Language & Communication te gaan doen aan de RU Nijmegen. Mocht je nog vragen hebben over stages bij MediaTest of over (onderzoeks)stages in het algemeen, neem dan gerust contact met me op!”

 • Stel je stagewerkplan zorgvuldig op

Het is verleidelijk om te denken ‘ik zet wel ff wat op papier en hup beginnen’, maar het is heel belangrijk om hierin duidelijk je verwachtingen te verwoorden. Wat wil je leren, wat voor soort taken passen hierbij? Stem dit goed af met het stagebedrijf door al voor de stage begint één of twee keer langs te gaan.

 • Zorg bij een onderzoeksstage voor voldoende draagvlak

De grootste valkuil is dat je al het onderzoekswerk nog in de avond- en weekenduren moet doen! Dit zag ik bij veel andere studenten uit mijn interversiegroepje gebeuren, doordat ze te veel andere verantwoordelijkheden kregen, hun begeleider het te druk had om feedback te geven, of doordat collega’s verwachtten dat ze net als de vorige HBO-stagiair volle bak meewerken (want ‘dat onderzoekje’ komt nog wel). Dit kun je voorkomen door:
– bij het solliciteren al duidelijk aan te geven dat het om een onderzoeksstage gaat

– onderzoek te doen dat interessant en waardevol is voor het bedrijf/de organisatie

– in je stagewerkplan expliciet op te nemen hoeveel tijd je aan het onderzoek zult besteden (bijv. 3 dagen per week) en hoe vaak je feedback zult krijgen

– je collega’s op de hoogte te houden van je onderzoek, bijvoorbeeld door wekelijks bij de teamvergadering kort te vertellen hoe het ervoor staat

 • Stel je pro-actief op
  Neem initiatief door aan te bieden of je ergens bij kunt helpen. Als je dit op een bewuste manier doet kun je zelf veel richting aan je stage geven! Neem dus niet allerlei saaie administratieve klusjes over, maar vraag of je kan helpen bij dat ene project, of dat je misschien mee kan op bezoek bij de klant, etc.
 • Kritisch zijn mag!

Bijvoorbeeld als er wordt gevraagd ergens over mee te denken of een presentatie/rapport te voorzien van feedback. Een frisse en kritische blik wordt vaak juist gewaardeerd!

 • Benut mogelijkheden om te netwerken

Voeg collega’s toe op LinkedIn. Een stageproject of onderzoek kan ook een goede aanleiding zijn om een statusupdate te doen (ja, dat kan ook op LinkedIn).

 • Laat je CV checken

Vraag eens aan je stagebeleider of collega waar zij vooral op letten, handig voor als je later bij dit soort bedrijven gaat solliciteren!

 • Houd een logboek bij
  Nog een gevalletje ‘pfoe wat een onzin’, maar na een paar maanden weet je echt niet meer precies wat je allemaal hebt gedaan. Wend je aan om bijvoorbeeld in de trein terug naar huis te schrijven, of aan het eind van iedere week. Investeer hier wat tijd in en breng structuur aan door beschrijvingen van taken en reflectie op leerdoelen apart te houden. Het schrijven van het reflectieverslag is dan enkel nog knip-en-plak werk!