Persoonlijke ervaringen

Persoonlijke ervaringen

Hieronder vind je meer informatie over onze studenten die naar het buitenland zijn geweest! Je leest over hun ervaringen, welke vakken ze gevolgd hebben, wat de grootste cultuurverschillen zijn met Nederland en waar ze zich naast hun studie allemaal mee hebben beziggehouden. Wil je nog meer te weten komen over deze studenten? Kom in met contact met ze duur een mailtje te sturen naar onderwijs@svcontact.nl!

Anna Schouten in Melbourne (Australië)​

Waarom ben je naar Melbourne gegaan en niet naar andere steden?

Ik wilde naar een land waar Engels gesproken werd (dat leek me gewoon het meest praktisch; ik wilde me wel goed uit de voeten kunnen maken in het land waar ik naartoe ging). Toen bleven voor mijn gevoel over: Groot-Brittannië, Amerika en Australië. GB vond ik te dichtbij: ik wilde er wel ‘écht’ voor gaan, en niet op een uurtje vliegen van het thuisfront zitten. Australië sprak me meer aan dan Amerika, vanwege de relaxte sfeer en het lekkere weer (maar be warned: dat lekkere weer kan ik Melbourne best tegenvallen! Ik heb daar ook echt wel koude dagen gehad). 

En ik heb gekozen voor Melbourne omdat dat me de Australische stad leek met de meeste cultuur- en kunstactiviteiten en mooiste natuur om de stad heen. Toen ik informatie opzocht over de stad was er meteen een soort ‘klik’, wat ik minder had dan met bijvoorbeeld Sydney. Perth had me ook tof geleken, maar daar vond ik het aanbod van universitaire vakken minder.

Wat voor vakken heb je gevolgd?

Ik volgde een minor Journalistiek aan de Monash University. Hbo en universiteit zijn niet gescheiden in Australië, en ik had dan ook het idee dat de vakken een soort mix waren tussen deze twee. Twee van de vier vakken die ik volgde waren theoretisch (dat waren vakken over de achtergrond van journalistiek, bv. een vak genaamd ‘Foundations of Journalism’). De andere twee vakken waren praktisch: daarbij ging ik echt journalistieke artikelen maken, de straat op, mensen interviewen. En dat vond ik echt heel leuk! Dat miste ik namelijk wel een beetje aan de universiteit hier in Nederland. Mocht je het leuk vinden zou ik je dus aanraden om wat meer praktische vakken te volgen tijdens je exchange, wat aan Nederlandse universiteiten minder makkelijk kan.

Je kunt overigens ook vakken volgen over Australië zelf, die zijn geloof ik erg interessant en daarmee ga je ook de praktijk in. Die vakken vond ik zelf niet heel relevant voor mijn uiteindelijke cijferlijst en heb ik daarom niet gekozen, maar ik heb van mede-buitenlandstudenten gehoord dat ze het wel heel tof vonden om te volgen!


Wat vond je van de cultuur in Melbourne? 

Melbourne is een hele culturele stad. Dat zie je bijvoorbeeld aan de musea, maar ook op straat: overal is graffiti, bijzondere architectuur, etc. En dat vond ik heel tof! Ik kon uren door de stad wandelen en bleef me maar vermaken. Ook qua uitgaan is er heel veel te doen. Mijn ultieme tip: ga naar rooftop bars! Iets wat we in Utrecht helemaal niet kennen, maar waar Melbourne echt vol mee zit. En je hebt er ook nog eens uitzicht over de hele stad. Verder heb je qua uitgaan van alles wat: je kunt gewoon biertjes drinken in de kroeg, maar ook de hele nacht dansen. Drank is overigens wel heel erg duur, dus je kunt het best van tevoren thuis goon (wijn uit pak) drinken - dat is hoe Australiërs indrinken. Rondom de Monash University (waar je waarschijnlijk in de buurt gaat wonen - al had ik daar achteraf spijt van en was ik liever dichterbij de binnenstad gaan wonen!) is er trouwens helaas maar weinig te doen. Daarvoor moet je naar het centrum van de stad of de wijkjes eromheen (Fitzroy was mijn lievelingswijk). Dat is wel even wat planwerk, want de treinen terug gaan maar tot middennacht (wat er vaak gebeurt: een taxi terug delen met vrienden, maar dat kost je wel wat. Of zoek vrienden die in de binnenstad wonen en blijf daar logeren!).

Ik vind Australiërs verder qua ‘tradities’ echt enorm lief en beleefd. Daar kunnen we in Nederland echt nog wat van leren: we zijn hier behoorlijk bot (zoals je ook wel zult merken als je terug komt). Het cliché van aan de praat raken en vrienden worden met iemand die je op straat tegenkomt terwijl je de weg vraagt, was in mijn geval echt waar. Ook was ik altijd overal welkom om te blijven eten. Je zegt uitgebreid hoi en doei tegen de bus- en tramchauffeurs. Dat soort dingen. Een warm welkom! Wees dan ook niet bang om mensen aan te spreken. 

Qua eten kun je van alles vinden in Australië: bijna alle keukens komen er voor. Er is veel Aziatisch te vinden, omdat Azië zo dicht bij Australië ligt. Een grote Australische keuken is er volgens mij niet echt (behalve barbecues natuurlijk!) - het is meer een mengelmoes van allerlei verschillende keukens. Wel kun je kangoeroe eten proberen, maar ik vond dat niet echt lekker.


Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?

Om echt zelfstandig te worden. Natuurlijk, je woont misschien al op kamers en hebt al eens nieuwe vrienden gemaakt bij CIW. Maar aan de andere kant van de wereld is het toch nog net een beetje anders. Daar zijn je ouders niet vlakbij, heb je misschien niet meteen een internetbundel op je telefoon en is bellen super duur. Dan moet je het dus echt alleen doen. En dat lijkt misschien eng, maar is mij achteraf best meegevallen. Zo sliep ik de eerste nachten in een hostel en moest ik daar nog een kamer regelen, waar ik wat tegenop zag, maar wat eigenlijk best makkelijk gaat in Melbourne (dat is mijn ervaring in ieder geval). Ik heb daar echt geleerd om me altijd sociaal op te stellen en niet bang te zijn om dingen te vragen. En nu na afloop is dat nog altijd het geval, ook weer hier in Nederland. En durf ik daarnaast veel gemakkelijker grote keuzes/stappen te maken. 


Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Melbourne willen gaan?

Dit is een hele persoonlijke tip, maar naar mijn idee wel een waardevolle. Wat ik zag was dat Nederlandse exchange studenten heel erg naar andere Nederlandse exchange studenten toetrokken. Dat is juist iets wat ik echt niet wilde - ik had het idee dat je dan net zo goed in Nederland had kunnen blijven (bij wijze van spreken). En dat ze in een soort Nederlandse bubbel bleven hangen, en daardoor minder meekregen van de Australische cultuur en ervaring! Ik probeerde juist veel in contact te komen met locals en ben daar achteraf heel blij om geweest. Natuurlijk is het fijn om af en toe even Nederlands met iemand te kunnen praten, maar dat vond ik niet 24/7 nodig. Juist de locals weten de ‘verstopte’ mooie plekjes en leuke bars te vinden, hebben een auto om makkelijk naar de natuurgebieden buiten de stad te gaan - en maken zo je buitenland ervaring compleet!

Een specifieke Melbourne tip: blijf niet teveel rond Monash en de campus hangen (mocht je daar gaan wonen), maar probeer zoveel mogelijk de binnenstad te verkennen (het centrum, en de wijken eromheen (zoals dus Fitzroy, maar ook South Yarra, Richmond, etc.)). Daar is echt veel meer te zien dan in de buurt van Monash (waar vooral saaie woonwijken zijn). Na vier maanden was ik er echt nog steeds niet uitgekeken: er zijn zoveel leuke koffiebars, pubs, restaurants, winkels en wandelroutes! 

Beau Schenk in Thessaloniki (Griekenland)

Waarom ben je naar Thessaloniki gegaan en niet naar andere steden?

Ik ben van september 2016 tot begin februari 2017 op exchange geweest in Thessaloniki, Griekenland. ‘Thessaloniki? Ken ik niet?’ hoorde ik vaak, maar het is na Athene de grootste stad van Griekenland met in de omgeving bijna een miljoen inwoners. Ik heb voor deze plek gekozen omdat ik zo ver mogelijk van huis wilde, in een zo gek mogelijke cultuur, in een zo warm mogelijk klimaat maar wél in Europa in verband met de Erasmusbeurs. Aan de universiteit waar ik studeerde, Aristotle University, was er een speciaal departement voor Erasmusstudenten in de richting van journalistiek. Dat maakte dat ik uiteindelijk voor Thessaloniki ging.

Wat voor vakken heb je gevolgd?

Al deze vakken werden in het Engels gegeven (enkele vakken waren ook open voor Griekse studenten) en de docenten wisten ook vrij goed dat je er alleen maar kwam om te feesten en plezier te maken. Niet om mooie cijfers te halen. Vooraf heb ik via de universiteit een taalcursus Grieks gedaan en dit raad ik zeker aan. In principe was het Engels van de Grieken beter dan ik had verwacht (maar nog steeds: niet geweldig), maar voor vrijwel alles wordt het Griekse alfabet gebruikt. Na zo’n taalcursus kun je dan in ieder geval alles lezen en het is ook wel handig voor wat basiskennis (ontkenningen, dagen van de week, dat soort dingen). Deze taalcursus was online en hier kreeg ik 6 ECTS voor. Daarnaast heb ik nog 30 ECTS gehaald bij de Faculty of Journalism en Mass Communication. Zoals ik zei, waren al deze vakken goed te doen. Het niveau van de stof en opdrachten is wel wat laag. Verder is binnen de universiteit alles lekker Zuid-Europees geregeld. Je wordt met formulieren en handtekeningen van het kastje naar de muur gestuurd maar uiteindelijk komt alles wel goed. Oh ja, en er is geen geld voor wc-papier dus dat moet je maar gewoon van thuis meenemen. 

Hoe is de cultuur daar?

Ook in de rest van de stad (en van het land) is de armoede een groot probleem. Je zou misschien anders verwachten, maar alles wat wij op het nieuws zien over de Griekse crisis, is daadwerkelijk zo. Mensen gaan veel te vroeg met pensioen, zitten de hele dag buiten koffie te drinken en zijn vooral heel erg lui en passief. De eerste paar weken vond ik het verschrikkelijk maar op een gegeven moment heb ik me daar maar bij neergelegd. Vervelend is wel dat veel Grieken goed doorhebben dat jij ‘uit het rijkere Westen’ komt en daar altijd wel wat op te zeggen hebben. Ze zijn hoe dan ook trots op Griekenland. 
In Thessaloniki ging ik ongeveer iedere avond uit eten of afhalen bij een van de vele winkeltjes die soms de hele nacht open blijven. Voor eten is Thessaloniki echt een walhalla: het is goedkoop, lekker, er is veel keuze, op iedere hoek van de straat te vinden en het is als het ware de cultuur van de stad. ’s Avonds zitten alle restaurants vol met Grieken (er zijn sowieso weinig tot geen toeristen) tot diep in de nacht. Heel gezellig! Eten en andere producten in de supermarkten zijn daarentegen vrij duur omdat ze alles importeren. Uitgaan in de stad is heel leuk, maar niet per se goedkoop. In restaurants kun je heel dronken worden voor 5 euro maar in clubs red je dat niet. ESN (Erasmus Student Network) is heel actief en er was sowieso iedere week een groot feest (of beachparty, gala, trip naar een eiland, noem maar op). Veel andere clubs waren soms iets te exclusief voor Nederlandse begrippen maar uiteindelijk vond je altijd en iedere avond wel iets leuks. 

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Thessaloniki willen gaan?

Vanuit Thessaloniki kun je binnen een paar uur in Macedonië zijn (maar niet hardop zeggen want dat zijn geen vrienden) of in Bulgarije. In de winter kun je in de omgeving skiën en in de zomer zit je zo op een wit strand. Vanaf de luchthaven van Thessaloniki kun je het vliegtuig nemen naar een paar Griekse eilanden, maar je kunt ook vaak kiezen voor de bus of boot. De ligging is dus ideaal. Van en naar Nederland is Transavia voorlopig de enige vervoerder. Als je het goed doet, heb je een retourtje voor onder de 100 euro. 

Toen ik in Thessaloniki was, was het de koudste winter die ze in decennia hebben meegemaakt. Er lag (heel zeldzaam) een week lang een dik pak sneeuw, ’s nachts was het -14 en veel huizen zaten hierdoor zonder elektriciteit en water. Over het algemeen blijft het overigens de hele winter rond de 10 graden en tot eind oktober kun je nog prima op het strand liggen. Zelfs in december liep ik nog wel eens zonder jas. Vanaf maart wordt het vervolgens ook al weer lekker weer.

Caitlin Eagles in Birmingham

Waarom ben je naar Birmingham gegaan en niet naar andere steden?

Mijn keuze lag in eerste instantie altijd al bij Engeland, de stad zelf maakte me iets minder uit. Ik wilde een grote stad, waar altijd iets te doen zou zijn met een mooie universiteit. Dat is bij Birmingham zeker gelukt. Daarnaast boden ze een heel breed pakket aan vakken aan, waardoor ik veel mogelijkheden had om andere vakken te volgen.

Wat voor vakken heb je er gevolgd?

Ik heb ervoor gekozen om verbredende vakken te kiezen en dus vier vakken binnen filosofie te volgen. Deze vakken zelf waren heel breed en van verschillende niveaus, ze vielen alleen wel allemaal onder dezelfde bachelor op de universiteit. Dit was heel fijn omdat ik bij vragen altijd bij hetzelfde departement kon aankloppen en ik overlappende docenten had. 
De vakken verschilden veel van intensiteit, maar hier houden ze ook rekening mee met het aantal studiepunten dat je ervoor kunt ontvangen. Ook werken ze hier niet met blokken, maar gewoon semesters. Je mocht zelf invullen hoeveel vakken je wilde volgen, zolang het maar voldeed aan een x aantal studiepunten. Voor drie van de vier vakken had ik om de twee weken een werkcollege, die dan ook maar een uurtje duurde. Dat soort dingen zijn even wennen, maar uiteindelijk kwam er dan wel veel meer thuis studie bij kijken, dus daar ligt dan het verschil. Het is dan ook zeker goed om te onthouden dat elke universiteit heel anders is met wat je gewend bent in Utrecht, dus vergelijken heeft niet altijd even veel zin. 

Hoe is de studentencultuur daar?

De studentencultuur is heel anders dan in Nederland. Er waren geen studentenverenigingen, alleen per universiteit in Birmingham een grote studentguild waarbinnen je bij verschillende groepjes kon horen. Er waren uitgaansavonden die populairder waren onder studenten, maar elke dag van de week was er altijd wel een club die helemaal vol zat. Er is een grote uitgaansstraat, maar daarnaast nog losse populaire clubs op andere locaties en een “Gay Village” met clubs en kroegjes. Laat je fietsje verder ook maar thuis en download meteen de uber app, dan kan je ook als een echte Engelse/Engelsman zonder jas de stad in. Fietsen in Birmingham gun je niemand.  

Engeland was voor mij geen gigantische stap qua verschillende tradities of eten, maar er blijven uiteraard altijd leuke verschillen! Zo zijn Engelsen over het algemeen een stuk beleefder dan Nederlanders en zal je op je kop krijgen als je probeert voor te dringen bij de rij die ontstaat bij een bushalte. Pubs zijn vanaf 10 uur ’s ochtends al druk en je kan er altijd de gekste biertjes bestellen. Verder kan ik uiteraard geen genoeg krijgen van Fish&Chips, English Pie, English Breakfast en Nando’s, dus er staat altijd genoeg lekker eten en drinken op je te wachten! Oh en vergeet niet dat Birmingham de hoofdstad van curry is, dus ga ook zeker even naar de Balti Triangle voor het lekkerste Indiase eten!

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?

Uiteindelijk denk ik dat ik vooral zelfstandiger ben geworden. Zeker aan het begin heb je niemand anders dan jezelf om dingen op te lossen of na te vragen en hier heb ik echt veel van geleerd. Je zal wel moeten! Daarnaast ben ik er ook achteraf achtergekomen dat alle voorafgaande stress voor niets is geweest. Iedereen gaat heel veel vrienden maken en een fantastische tijd krijgen. Je realiseert je dat je je soms wat minder druk mag maken om dingen, het zal altijd meevallen! Mijn conclusie is eigenlijk dat je soms stiekem best wel een beetje trots op jezelf mag zijn. 

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Birmingham willen gaan?

Tips voordat je gaat zijn vooral dat je je goed moet voorbereiden! Het is veel werk, maar het is het keihard waard. Vergeet er dus ook niet van te genieten! Het is een “once in a lifetime experience”, dus pak het ook met beide handen aan! Voor het weet zit je weer in Nederland en is het allemaal voorbij. Voor Birmingham specifiek zou ik vooral niet onderschatten hoe groot de stad is. De voetbalclubs zijn weliswaar misschien wat minder succesvol, het is de een na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, na Londen. Groter dan Amsterdam dus ook! Dit betekent dat er altijd wat te doen is en met de multiculturele samenleving heb je een mix van allemaal fantastische mensen!

Eva Stolk in Aberdeen

Waarom ben je naar Aberdeen gegaan en niet naar andere steden?

Toen ik de lijst bekeek met alle mogelijke bestemmingen om naartoe te gaan werd ik in eerste instantie een beetje overvallen door het grote aanbod. Er waren zo veel landen om uit te kiezen, en ze leken allemaal even leuk. Toen besloot ik een voor een landen weg te strepen en kwam ik erachter dat het Verenigd Koninkrijk me wel wat leek. Ik stelde een top 3 van universiteiten samen en wachtte vol spanning op het verlossende mailtje. Helaas was ik bij geen van mijn drie keuzes geplaatst. Ik moest dus nog een keer bedenken welke universiteiten me leuk leken. Nu viel mijn oog op de University of Aberdeen; een universiteit aan de oostkust van Schotland. Ik was nog nooit in Schotland geweest en had het eigenlijk niet eerder overwogen, maar de foto’s van de campus zagen er idyllisch uit en de verhalen waren goed dus ik besloot het erop te wagen. Na een paar weken kreeg ik te horen dat ik geplaatst was. 

Wat voor vakken heb je er gevolgd?

Bij het kiezen van universiteit had ik natuurlijk al een beetje rekening gehouden met het aanbod in vakken. Daardoor had ik al snel een beeld van welke vakken ik wilde gaan volgen. Ik koos er bewust voor om van de gelegenheid gebruik te maken om vakken te volgen die in Nederland met CIW niet zou doen. Zo kwam het dat ik een semester Spaans-, politiek en internationale betrekkingen-, geschiedenis- en kunstgeschiedenisvakken heb gevolgd. Het systeem was in Aberdeen iets anders dan in Utrecht; in plaats van twee keer twee vakken volgde ik alle vier de vakken tegelijkertijd gedurende het hele semester, maar omdat het niveau van de vakken niet zo hoog lag vergeleken met Utrecht was dat prima te doen. Ik hield dan ook best veel tijd over. 

Hoe is de studentencultuur daar? 

In Aberdeen hebben ze iets voor mensen zoals ik, die veel vrije tijd overhebben; societies. Societies zijn een soort kleine studentenverenigingen met een specifieke doelgroep waar je heel makkelijk en vrijblijvend lid van kan worden. Ik werd lid van de International Exchange Society, de Volleyball Society, de Unicef on Campus Society en (once in Scotland) van de Whiskey Society. Lid worden van een society is de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en buiten je colleges actief te blijven; echt een aanrader! Ook ging ik doordeweeks vaak uit. Aan het begin moest ik wel even wennen aan het hoge Geordy Shore-gehalte en de vroege sluitingstijd van de clubs, maar na deze kleine cultuurshock heb ik me goed vermaakt. Buiten de societies en de colleges maakte ik in het weekend veel uitstapjes naar andere plaatsen in Schotland. Zo ben ik naar Loch Ness, Glasgow en Edinburgh geweest en heb ik de prachtige natuur rondom Aberdeen verkend. Misschien wel het meest bijzonder aan Aberdeen vond ik de mensen. Omdat er heel veel internationals aan de University of Aberdeen studeren, was de sfeer heel open en was iedereen erg behulpzaam, daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik zou dan ook iedereen aanraden om een half jaartje te gaan genieten van het leven in het prachtige Aberdeen!

Floor van Esch in Vaasa

Hoi! Mijn naam is Floor van Esch en ik ben twintig jaar. In het eerste semester van schooljaar 2016-2017 ben ik op exchange geweest naar Vaasan Yliopisto (University of Vaasa) in Vaasa, Finland.

Waarom ben je naar Vaasa gegaan en niet naar andere steden?

In eerste instantie wilde ik graag naar Budapest of Praag op exchange, steden waar ik allebei al geweest was, maar toen dat niet kon is het uiteindelijk Vaasa geworden. Ik was nog nooit in Finland of een ander Scandinavisch land geweest, maar toch leek het me een toffe uitdaging en zo kon ik ook mijn grenzen eens verleggen. Bovendien kan je vanuit Finland erg veel kanten op en leek het me gaaf om verschillende tripjes te maken. Een vriendin van me was op exchange geweest naar Malmö in Zweden en ook haar verhalen waren enorm leuk dus besloot ik te gaan.

Wat voor vakken heb je er gevolgd?

Het programma voor exchange students aan de University of Vaasa was erg duidelijk maar de school is eigenlijk vooral gericht op business, en aangezien ik geen business student ben werd het even puzzelen. Toch was er nog redelijk veel aanbod binnen de filosofie faculteit en heb ik uiteindelijk vakken gevolgd met betrekking op interculturele communicatie, filosofie in combinatie met multiculturisme, semiotiek en Finse cultuur en geschiedenis. Vooral de vakken over Finland waren erg leerzaam omdat je dan natuurlijk echt iets leert over de geschiedenis, cultuur en taal van het land waar je in zit. De andere culturele vakken sloten verder prima aan op het inleidende vak in interculturele communicatie dat ik in het tweede jaar van CIW heb gevolgd.

Hoe is de studentencultuur daar? 

Finse mensen zijn over het algemeen erg stil, bescheiden en nuchter. Ze spreken erg goed Engels, ook in supermarkten bijvoorbeeld, en drinken veel. In de winter is het in Finland zo’n 5 uur licht per dag, wat onder andere kan leiden tot een tekort aan vitamine D en lichte depressies etc. Als je op exchange bent merk je hier verder niet heel veel van, maar voor mensen die daar permanent wonen is dat geloof ik best heftig, en dat is ook een van de redenen waarom Finnen veel drinken. Drank is echter gigantisch duur in Finland, zo is een goedkope fles wijn rond de 6,50 euro, en wijn en bier boven 5% wordt niet in de supermarkt verkocht maar in een soort aparte slijterij, Alko, waar je ook sterke dranken kan halen. Na 9 uur mag er ook geen alcohol verkocht meer worden in winkels, alleen in cafés, bars et cetera.

Stappen is erg leuk in Finland, ze draaien af en toe wat Zweedse muziek tussendoor maar dat is te doen, en er zijn absoluut kroegjes waar je op bepaalde avonden goedkoop kunt drinken. Bovendien ben je vaak met veel Erasmus studenten wat het uiteraard ook gezellig maakt.

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?

Het meest waardevolle wat ik heb geleerd in mijn exchange is dat ik een stuk zelfverzekerder ben geworden en meer durf voor mezelf te kiezen. Je beseft je wel dat je met iets bezig bent dat je voor de rest van je leven gaat onthouden en daarom moet je zeker alles uit je exchange halen wat erin zit.

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Vaasa willen gaan?

Zoals ik al zei ligt Finland echt op een toplocatie want vanuit daar kan je onder andere naar Rusland, de rest van Scandinavië of landen als Estland en Letland, die een stuk goedkoper zijn, zonder te hoeven vliegen want je kan gewoon per boot. Zo heb ik zelf reisjes gemaakt naar Tallinn (hoofdstad van Estland), Helsinki, een huisje aan een meer in Finland zelf midden in de bossen (heel tof!), Lapland en Stockholm. De meeste van deze reisjes heb ik gemaakt met vriendinnen die ik in Finland heb leren kennen en zo creëer je samen ook weer gave herinneringen. Vooral Lapland was echt een gaaf reisje waar we onder andere een rendierentocht en huskytocht hebben gedaan en hebben ijsgezwommen. Erg bijzonder allemaal!

Mijn tip voor als je naar het buitenland wil gaan is dat je het gewoon moet doen. Het lijkt misschien veel gedoe en geregel en duur maar het is het absoluut waard.

Katja van der Schans in Nice (Frankrijk)

Waarom heb je voor Nice gekozen? 

Ik had eigenlijk Nice als mijn derde keuze aangegeven, met als eerste keuze Montpellier en als tweede Avignon. Maar het belangrijkste was voor mij dat ik in Zuid-Frankrijk mocht studeren, een gebied waarvoor ik altijd een passie heb gehad. Uiteindelijk besloot ik in Nice door te gaan met Italiaans leren, waarmee ik aan de UU al begonnen was. Daarom bleek het juist een betere optie, vlak naast de Italiaanse grens en met een hoop Italianen in de stad zelf. Naast Italiaans heb ik een aantal vakken Spaans gevolgd en een vak over contact tussen talen. In Nice wonen een heleboel buitenlanders, wat het interessant maakt om de talen te oefenen.
De Franse cultuur is een echte eetcultuur. Een belangrijke activiteit met vrienden is dan ook gezellig samen lunchen bijvoorbeeld. In de zomer zijn er ook veel ‘soirées’ letterlijk ‘avondje’, dit varieert van samen eten tot een huisfeestje tot de stad in gaan) waarbij we met eten, drinken en muziek bijvoorbeeld op het strand chillden.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd? 

Het meest waardevolle dat ik tijdens mijn uitwisseling heb geleerd is dat ‘het altijd wel goed komt’. Ik was in een nieuwe stad en kende nog helemaal niemand, laat staan dat ik wist hoe ik alles met de universiteit moest regelen. Ik heb dan ook de nodige stressmomenten gehad omdat ik mensen miste, of omdat ik gewoon even niet meer wist hoe ik verder moest. Maar ondanks alles kwam ik er altijd weer bovenop en heb ik al mijn vakken in Nice gewoon gehaald en heb ik ook nog een heleboel mensen ontmoet en leuke dingen gedaan.

Wat zijn je tips voor mensen die naar Nice of ergens anders in het buitenland naartoe willen gaan?

Zorg van tevoren dat je alle inschrijfdocumenten hebt en dat je zorgpas geldig is in het buitenland! Die van mij bleek dat niet te zijn, en er ging van alles mis bij het opsturen van een nieuwe pas. In Frankrijk is het zo dat je dan alsnog een bedrag moet betalen voor een zorgverzekering, omdat dit dan via de universiteit wordt geregeld. Zorg daarnaast dat je genoeg spaargeld hebt zodat je niet steeds op je uitgaven hoeft te letten en ook nog wat over hebt zodra je weer terug in Nederland bent. Dan kun je tenminste zoveel mogelijk dingen ervaren en leren in je nieuwe stad!

Onze sponsoren