Nederlandse Ambassade in Canberra

Stageplaats Culturele Zaken en Publieksdiplomatie in Canberra

De Nederlandse Ambassade in Canberra zoekt een stagiair/stagiaire op de afdeling Culturele Zaken en Publieksdiplomatie voor de periode van 15 juli 2019 tot en met 20 december 2019.

Werkomgeving

Een stage op de ambassade in Canberra geeft je de mogelijkheid van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt. De ambassade in Canberra werkt met 11 medewerkers aan het vertegenwoordigen van de Nederlandse belangen in Australië, Vanuatu, Nauru, Papua Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

De afdeling Culturele Zaken en Publieksdiplomatie heeft een breed takenpakket.
Publieksdiplomatie wordt doorgaans ingezet om belangrijke Nederlandse beleidsthema’s op het gebied van cultuur, economie en mensenrechten strategisch onder de aandacht te brengen in Australië. In de praktijk wordt publieksdiplomatie vaak gekoppeld aan economische diplomatie. Dit betekent dat je af en toe zult samenwerken met de Economische Afdeling.
Verder voert de ambassade een actief beleid op het gebied van Nederlands-Australisch Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE). De afdeling PCZ werkt samen met verschillende partners, zoals musea, universiteiten, archieven en bibliotheken die dit erfgoed (onder)zoeken en (duurzaam) in stand houden. Meer informatie over Australisch-Nederlands Cultureel Erfgoed vind je op onze website.

Tot slot is ook communicatie een belangrijke taak van deze afdeling. De afdeling PCZ onderhoudt de landenpagina’s over Australië incl. ressort op de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en daarnaast één Facebook-pagina en één Twitter-account waarop dagelijks berichten gepubliceerd worden.

Stageomschrijving

De ambassade zoekt een stagiair/stagiaire die een vlotte pen heeft, geen moeite met deadlines, en oprecht geïnteresseerd is in overheidscommunicatie. Je bent breed inzetbaar, maar je zult vooral meewerken aan de dagelijkse, externe communicatie via de mediakanalen van de ambassade. De stagiair/stagiaire assisteert daarnaast bij het beheren en ordenen van databestanden, bij voorlichtingstaken zoals de beantwoording van binnenkomende publieksvragen, het schrijven van persberichten en speeches, en het monitoren van Australische media. Verder wordt je hulp af en toe gevraagd bij de organisatie van bezoeken, recepties, erfgoedevenementen en publieksdiplomatieke activiteiten. Van de stagiair/stagiaire verwachten we dat deze de handen uit de mouwen kan steken.

Functievereisten

 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse taal;
 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Engelse taal (Taalniveau C1 of C2);
 • Ervaren in het zakelijk gebruik van Facebook en Twitter, in zowel het Nederlands als Engels;
 • Heeft affiniteit met overheidscommunicatie;
 • Zelfstandig, initiatiefrijk, analytisch, flexibel en representatief;
 • ‘Hands-on’ mentaliteit, teamspeler, creatief en enthousiast;
 • Kan integer omgaan met vertrouwelijke informatie;
 • Kan het overzicht bewaren en legt verbanden;
 • Ervaren in het gebruik van Office 2016-programma’s en MacIntosh/Apple;
 • Praktijkervaring met het organiseren van (culturele) evenementen;
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit;
 • Volgen van een relevante universitaire studie, bij voorkeur in de eindfase.

Begeleiding

Het hoofd van de afdeling PCZ is de stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair/stagiaire nauw samenwerken met en gecoacht worden door de Beleidsmedewerker Culturele Zaken en Publieksdiplomatie. De stagiair/stagiaire wordt de ruimte geboden zoveel mogelijk zelfstandig te werken. 

Algemene voorwaarden

 1. Kandidaten dienen de Nederlandse nationaliteit te hebben en/of een opleiding aan een Nederlandse universiteit (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) te volgen;
 2. Kandidaten met de Nederlandse nationaliteit mogen ook een studie volgen aan een erkende universiteit in het buitenland;
 3. Kandidaten zonder Nederlandse nationaliteit komen alleen in aanmerking voor een stage bij het ministerie in Den Haag. Je moet dan wel studeren aan een onderwijsinstelling in Nederland;
 4. De voorkeur gaat uit naar stagiair/stagiaire die beschikbaar is gedurende de hele periode van 5 maanden;
 5. Conform het stagereglement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat de stagiair/stagiaire gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven staat aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling;
 6. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen;
 7. Reeds afgestudeerden komen niet in aanmerking;
 8. Het is slechts éénmaal mogelijk stage te lopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken;
 9. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Je wordt verzocht alleen te reageren als je aan alle voorwaarden voldoet.

Vergoeding

Gedurende de stageperiode kom je in aanmerking voor een stagevergoeding en een vergoeding van je pensionkosten. Voor meer informatie over vergoedingen, klik hier.

Meer weten en/of solliciteren

Een sollicitatiegesprek in het Nederlands en Engels maakt onderdeel uit van de selectieprocedure. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk vrijdag 19 april een motivatiebrief en CV (beide in het Engels), met daarbij gevoegd de contactgegevens van twee referenten en (indien mogelijk) een kopie van een Engels taalcertificaat, sturen aan can-pcz@minbuza.nl, t.a.v. Mw. Femke Withag (Beleidsmedewerker Culturele Zaken en Publieksdiplomatie). Sollicitatiegesprekken vinden plaats via Skype in week 17 en week 18.

Onze sponsoren