Nieuws

Scooterverzekering voor studenten

Ben je als student in het bezit van een scooter dan ben je verplicht om een scooterverzekering  af te sluiten. Een scooter is namelijk een motorrijtuig waar een verzekeringsplicht voor geldt. De verzekering moet geregeld zijn, voordat je de weg op gaat.

Hoe kies je als student een goede en goedkope scooterverzekering?

Je scooter moet minimaal een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) hebben. Deze dekking vergoedt alleen schade aangericht met de verzekerde scooter aan anderen of aan bezittingen van anderen. De schade aan jouw scooter wordt met deze dekking niet vergoed. 

Naast de WA-scooterverzekering kun je kiezen uit de volgende verzekeringsvormen:

  • WA + diefstal

  • WA + diefstal en brand

  • WA + diefstal, brand en aanrijding

De WA + diefstal, brand en aanrijding is in hoofdlijnen te vergelijken met een Allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide dekking voor motorrijtuigen. 

Vergelijk en kies de juiste scooterverzekering

WA-dekking
Deze verzekering keert alleen uit bij schade aangericht aan anderen of aan bezittingen van anderen. Eigen schade kun je dus niet claimen bij je verzekeraar. Bij een aanrijding door jouw schuld, keert je verzekeraar de schade aan de tegenpartij uit, maar moet je zelf de schade aan je eigen scooter betalen. Als de schade is veroorzaakt door de tegenpartij, dan kan je deze wel verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker.

WA + diefstal
Vind je de WA scooterverzekering te beperkt en de WA + diefstal, brand en aanrijding te duur? Dan is deze tussenvorm wellicht een goede optie. Het risico van diefstal is namelijk groot en met deze scooterverzekering ben je tegen dit risico verzekerd.

Diefstal is een groot risico. Na diefstal is de kans dat de scooter terug wordt gevonden klein. Als het wel lukt, is er een grote kans dat de scooter beschadigd is. Je kunt je scooter met de beste sloten vastzetten, maar daarmee kan je diefstal vaak niet voorkomen. De juiste sloten kunnen ervoor zorgen dat de dieven ontmoedigd worden. De WA + diefstel dekking biedt dekking wanneer je scooter toch gestolen wordt.

WA + diefstal en brand
Een WA + diefstal en brand dekking is meestal maar een paar euro’s per maand duurder dan bovenstaande verzekering. Hiermee is, zoals de naam al zegt, je scooter ook verzekerd tegen brand. Voor scooters tot drie jaar oud wordt vaak gekozen voor de meest uitgebreide verzekering. Bij oudere scooters is het een kwestie van afwegen en vergelijken. Wanneer je bijvoorbeeld al schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan kan je relatief goedkoop voor een uitgebreide scooterverzekering kiezen.

WA + diefstal, brand en aanrijding
Voor nieuwe scooters wordt standaard gekozen voor deze dekking. Ook bij het kopen van een tweedehands scooter van nog maar een paar jaar oud, moet je eigenlijk geen genoegen nemen met een beperktere dekking. Door één inschattingsfoutje kan je schade aanrichten. Het is zeer frustrerend als je dan niet je eigen schade uitgekeerd krijgt. Zelfs voor oudere scooters met een hoge dagwaarde kan deze dekking zinvol zijn.

Welke verzekeringsvorm de verstandigste keuze is, is een kwestie van vergelijken en de premie afwegen tegen de geboden dekking in de verzekering. Het liefst wil je natuurlijk de meest uitgebreide verzekering, maar de premie moet, naast een dure studie, wel betaalbaar blijven. De hoogte van de premie moet ook opwegen tegen de dekking die de verzekering biedt. Voor een scooter met nog maar een waarde van een paar honderd euro ga je geen honderden euro’s per jaar aan premie betalen. 

Via Diks Verzekeringen kun je scooterverzekeringen met elkaar vergelijken en de goedkoopste verzekering met de ruimste dekking kiezen.

Scooterverzekering op naam ouders

Totdat je 18 jaar bent, mogen je ouders verzekeringszaken voor jou regelen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent dan moet je het aanvragen van een scooterverzekering zelf doen. 

In principe dient de kentekenhouder van een voertuig zelf een passende verzekering af te sluiten. Wanneer de scooter op naam van je ouders staat, kunnen zij een scooterverzekering afsluiten. Let op: Ga jij erop rijden, dan moet je als bestuurder opgegeven worden om problemen bij schade te voorkomen. Als het kenteken op jouw naam staat, is het logischer om zelf de scooterverzekering af te sluiten. Alleen op die manier bouw je ook zelf schadevrije jaren op.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren