Overig

Bob Tromp

Dit jaar is het zes jaar geleden dat ik begonnen ben aan de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen. De eerste jaren van mijn studietijd ben ik er lang vanuit gegaan dat mijn toekomst lag bij communicatie en zag ik de master Communicatie en Organisatie daarom als logische vervolgstap. Ik volgde namelijk het verdiepingspakket Communicatie, Organisatie en Interactie.

Na een tijdje voelde ik echter dat de communicatiewereld niet helemaal mijn plek was om te bewerkstelligen wat ik wilde gaan doen: de wereld een stukje beter maken. Ik heb een tijdje in Barcelona les gegeven over de Sustainable Development Goals en daar kreeg ik de bevestiging dat ik veel energie krijg van bezig zijn met grote maatschappelijke vraagstukken. Ik had vlak daarvoor de minor Bestuur- en Organisatiewetenschappen afgerond om mogelijk een master Bestuurskunde te kunnen volgen.

Vervolgens heb ik me ingeschreven voor de eenjarige master Bestuur en Beleid aan de Universiteit Utrecht. In deze master ben ik onder meer aan het leren over de manier waarop maatschappelijke vraagstukken kunnen worden opgelost binnen de Nederlandse beleidswereld. Het programma is zowel theoretisch als voorbereidend op de praktijk. Ik heb les gekregen over de meest abstracte vormen van besluitvorming en governance, maar ook praktisch geleerd hoe ik een beleidsstuk schrijf en de manier waarop een project bij de gemeente Utrecht uitgevoerd wordt. De master biedt door middel van veel keuzevrijheid een uitstekende mogelijkheid om je te specialiseren in onderwerpen waar jezelf over wilt leren.

Tegelijkertijd is mijn kennis vanuit CIW niet helemaal verloren gegaan: Ik schrijf mijn scriptie bij het Ministerie van Financiën en het onderwerp is gedragsbestuurskunde; een relatief nieuw onderzoeksveld bestaande uit een combinatie van de klassieke bestuurskunde en psychologie (nudging, framing, etc.). Blijkbaar zijn het Elaboration Likelihood Model en heuristics relevanter dan ik dacht ;).

Moment van schrijven: 2023

Onze sponsoren