Thessaloniki (Griekenland)

Beau Schenk in Thessaloniki (Griekenland)

Waarom ben je naar Thessaloniki gegaan en niet naar andere steden?
Ik ben van september 2016 tot begin februari 2017 op exchange geweest in Thessaloniki, Griekenland. ‘Thessaloniki? Ken ik niet?’ hoorde ik vaak, maar het is na Athene de grootste stad van Griekenland met in de omgeving bijna een miljoen inwoners. Ik heb voor deze plek gekozen omdat ik zo ver mogelijk van huis wilde, in een zo gek mogelijke cultuur, in een zo warm mogelijk klimaat maar wél in Europa in verband met de Erasmusbeurs. Aan de universiteit waar ik studeerde, Aristotle University, was er een speciaal departement voor Erasmusstudenten in de richting van journalistiek. Dat maakte dat ik uiteindelijk voor Thessaloniki ging.


Wat voor vakken heb je gevolgd?
Al deze vakken werden in het Engels gegeven (enkele vakken waren ook open voor Griekse studenten) en de docenten wisten ook vrij goed dat je er alleen maar kwam om te feesten en plezier te maken. Niet om mooie cijfers te halen. Vooraf heb ik via de universiteit een taalcursus Grieks gedaan en dit raad ik zeker aan. In principe was het Engels van de Grieken beter dan ik had verwacht (maar nog steeds: niet geweldig), maar voor vrijwel alles wordt het Griekse alfabet gebruikt. Na zo’n taalcursus kun je dan in ieder geval alles lezen en het is ook wel handig voor wat basiskennis (ontkenningen, dagen van de week, dat soort dingen). Deze taalcursus was online en hier kreeg ik 6 ECTS voor. Daarnaast heb ik nog 30 ECTS gehaald bij de Faculty of Journalism en Mass Communication. Zoals ik zei, waren al deze vakken goed te doen. Het niveau van de stof en opdrachten is wel wat laag. Verder is binnen de universiteit alles lekker Zuid-Europees geregeld. Je wordt met formulieren en handtekeningen van het kastje naar de muur gestuurd maar uiteindelijk komt alles wel goed. Oh ja, en er is geen geld voor wc-papier dus dat moet je maar gewoon van thuis meenemen. 


Hoe is de cultuur daar?
Ook in de rest van de stad (en van het land) is de armoede een groot probleem. Je zou misschien anders verwachten, maar alles wat wij op het nieuws zien over de Griekse crisis, is daadwerkelijk zo. Mensen gaan veel te vroeg met pensioen, zitten de hele dag buiten koffie te drinken en zijn vooral heel erg lui en passief. De eerste paar weken vond ik het verschrikkelijk maar op een gegeven moment heb ik me daar maar bij neergelegd. Vervelend is wel dat veel Grieken goed doorhebben dat jij ‘uit het rijkere Westen’ komt en daar altijd wel wat op te zeggen hebben. Ze zijn hoe dan ook trots op Griekenland. 

In Thessaloniki ging ik ongeveer iedere avond uit eten of afhalen bij een van de vele winkeltjes die soms de hele nacht open blijven. Voor eten is Thessaloniki echt een walhalla: het is goedkoop, lekker, er is veel keuze, op iedere hoek van de straat te vinden en het is als het ware de cultuur van de stad. ’s Avonds zitten alle restaurants vol met Grieken (er zijn sowieso weinig tot geen toeristen) tot diep in de nacht. Heel gezellig! Eten en andere producten in de supermarkten zijn daarentegen vrij duur omdat ze alles importeren. Uitgaan in de stad is heel leuk, maar niet per se goedkoop. In restaurants kun je heel dronken worden voor 5 euro maar in clubs red je dat niet. ESN (Erasmus Student Network) is heel actief en er was sowieso iedere week een groot feest (of beachparty, gala, trip naar een eiland, noem maar op). Veel andere clubs waren soms iets te exclusief voor Nederlandse begrippen maar uiteindelijk vond je altijd en iedere avond wel iets leuks. 


Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Thessaloniki willen gaan?
Vanuit Thessaloniki kun je binnen een paar uur in Macedonië zijn (maar niet hardop zeggen want dat zijn geen vrienden) of in Bulgarije. In de winter kun je in de omgeving skiën en in de zomer zit je zo op een wit strand. Vanaf de luchthaven van Thessaloniki kun je het vliegtuig nemen naar een paar Griekse eilanden, maar je kunt ook vaak kiezen voor de bus of boot. De ligging is dus ideaal. Van en naar Nederland is Transavia voorlopig de enige vervoerder. Als je het goed doet, heb je een retourtje voor onder de 100 euro. 

Toen ik in Thessaloniki was, was het de koudste winter die ze in decennia hebben meegemaakt. Er lag (heel zeldzaam) een week lang een dik pak sneeuw, ’s nachts was het -14 en veel huizen zaten hierdoor zonder elektriciteit en water. Over het algemeen blijft het overigens de hele winter rond de 10 graden en tot eind oktober kun je nog prima op het strand liggen. Zelfs in december liep ik nog wel eens zonder jas. Vanaf maart wordt het vervolgens ook al weer lekker weer.

Onze sponsoren