Melbourne (Australië)

Anna Schouten in Melbourne (Australië)​

Waarom ben je naar Melbourne gegaan en niet naar andere steden?
Ik wilde naar een land waar Engels gesproken werd (dat leek me gewoon het meest praktisch; ik wilde me wel goed uit de voeten kunnen maken in het land waar ik naartoe ging). Toen bleven voor mijn gevoel over: Groot-Brittannië, Amerika en Australië. GB vond ik te dichtbij: ik wilde er wel ‘écht’ voor gaan, en niet op een uurtje vliegen van het thuisfront zitten. Australië sprak me meer aan dan Amerika, vanwege de relaxte sfeer en het lekkere weer (maar be warned: dat lekkere weer kan ik Melbourne best tegenvallen! Ik heb daar ook echt wel koude dagen gehad). 

En ik heb gekozen voor Melbourne omdat dat me de Australische stad leek met de meeste cultuur- en kunstactiviteiten en mooiste natuur om de stad heen. Toen ik informatie opzocht over de stad was er meteen een soort ‘klik’, wat ik minder had dan met bijvoorbeeld Sydney. Perth had me ook tof geleken, maar daar vond ik het aanbod van universitaire vakken minder.

Wat voor vakken heb je gevolgd?
Ik volgde een minor Journalistiek aan de Monash University. Hbo en universiteit zijn niet gescheiden in Australië, en ik had dan ook het idee dat de vakken een soort mix waren tussen deze twee. Twee van de vier vakken die ik volgde waren theoretisch (dat waren vakken over de achtergrond van journalistiek, bv. een vak genaamd ‘Foundations of Journalism’). De andere twee vakken waren praktisch: daarbij ging ik echt journalistieke artikelen maken, de straat op, mensen interviewen. En dat vond ik echt heel leuk! Dat miste ik namelijk wel een beetje aan de universiteit hier in Nederland. Mocht je het leuk vinden zou ik je dus aanraden om wat meer praktische vakken te volgen tijdens je exchange, wat aan Nederlandse universiteiten minder makkelijk kan.

Je kunt overigens ook vakken volgen over Australië zelf, die zijn geloof ik erg interessant en daarmee ga je ook de praktijk in. Die vakken vond ik zelf niet heel relevant voor mijn uiteindelijke cijferlijst en heb ik daarom niet gekozen, maar ik heb van mede-buitenlandstudenten gehoord dat ze het wel heel tof vonden om te volgen!

Wat vond je van de cultuur in Melbourne? 
Melbourne is een hele culturele stad. Dat zie je bijvoorbeeld aan de musea, maar ook op straat: overal is graffiti, bijzondere architectuur, etc. En dat vond ik heel tof! Ik kon uren door de stad wandelen en bleef me maar vermaken. Ook qua uitgaan is er heel veel te doen. Mijn ultieme tip: ga naar rooftop bars! Iets wat we in Utrecht helemaal niet kennen, maar waar Melbourne echt vol mee zit. En je hebt er ook nog eens uitzicht over de hele stad. Verder heb je qua uitgaan van alles wat: je kunt gewoon biertjes drinken in de kroeg, maar ook de hele nacht dansen. Drank is overigens wel heel erg duur, dus je kunt het best van tevoren thuis goon (wijn uit pak) drinken - dat is hoe Australiërs indrinken. Rondom de Monash University (waar je waarschijnlijk in de buurt gaat wonen - al had ik daar achteraf spijt van en was ik liever dichterbij de binnenstad gaan wonen!) is er trouwens helaas maar weinig te doen. Daarvoor moet je naar het centrum van de stad of de wijkjes eromheen (Fitzroy was mijn lievelingswijk). Dat is wel even wat planwerk, want de treinen terug gaan maar tot middennacht (wat er vaak gebeurt: een taxi terug delen met vrienden, maar dat kost je wel wat. Of zoek vrienden die in de binnenstad wonen en blijf daar logeren!).

Ik vind Australiërs verder qua ‘tradities’ echt enorm lief en beleefd. Daar kunnen we in Nederland echt nog wat van leren: we zijn hier behoorlijk bot (zoals je ook wel zult merken als je terug komt). Het cliché van aan de praat raken en vrienden worden met iemand die je op straat tegenkomt terwijl je de weg vraagt, was in mijn geval echt waar. Ook was ik altijd overal welkom om te blijven eten. Je zegt uitgebreid hoi en doei tegen de bus- en tramchauffeurs. Dat soort dingen. Een warm welkom! Wees dan ook niet bang om mensen aan te spreken. 

Qua eten kun je van alles vinden in Australië: bijna alle keukens komen er voor. Er is veel Aziatisch te vinden, omdat Azië zo dicht bij Australië ligt. Een grote Australische keuken is er volgens mij niet echt (behalve barbecues natuurlijk!) - het is meer een mengelmoes van allerlei verschillende keukens. Wel kun je kangoeroe eten proberen, maar ik vond dat niet echt lekker.

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Om echt zelfstandig te worden. Natuurlijk, je woont misschien al op kamers en hebt al eens nieuwe vrienden gemaakt bij CIW. Maar aan de andere kant van de wereld is het toch nog net een beetje anders. Daar zijn je ouders niet vlakbij, heb je misschien niet meteen een internetbundel op je telefoon en is bellen super duur. Dan moet je het dus echt alleen doen. En dat lijkt misschien eng, maar is mij achteraf best meegevallen. Zo sliep ik de eerste nachten in een hostel en moest ik daar nog een kamer regelen, waar ik wat tegenop zag, maar wat eigenlijk best makkelijk gaat in Melbourne (dat is mijn ervaring in ieder geval). Ik heb daar echt geleerd om me altijd sociaal op te stellen en niet bang te zijn om dingen te vragen. En nu na afloop is dat nog altijd het geval, ook weer hier in Nederland. En durf ik daarnaast veel gemakkelijker grote keuzes/stappen te maken. 

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Melbourne willen gaan?
Dit is een hele persoonlijke tip, maar naar mijn idee wel een waardevolle. Wat ik zag was dat Nederlandse exchange studenten heel erg naar andere Nederlandse exchange studenten toetrokken. Dat is juist iets wat ik echt niet wilde - ik had het idee dat je dan net zo goed in Nederland had kunnen blijven (bij wijze van spreken). En dat ze in een soort Nederlandse bubbel bleven hangen, en daardoor minder meekregen van de Australische cultuur en ervaring! Ik probeerde juist veel in contact te komen met locals en ben daar achteraf heel blij om geweest. Natuurlijk is het fijn om af en toe even Nederlands met iemand te kunnen praten, maar dat vond ik niet 24/7 nodig. Juist de locals weten de ‘verstopte’ mooie plekjes en leuke bars te vinden, hebben een auto om makkelijk naar de natuurgebieden buiten de stad te gaan - en maken zo je buitenland ervaring compleet!

Een specifieke Melbourne tip: blijf niet teveel rond Monash en de campus hangen (mocht je daar gaan wonen), maar probeer zoveel mogelijk de binnenstad te verkennen (het centrum, en de wijken eromheen (zoals dus Fitzroy, maar ook South Yarra, Richmond, etc.)). Daar is echt veel meer te zien dan in de buurt van Monash (waar vooral saaie woonwijken zijn). Na vier maanden was ik er echt nog steeds niet uitgekeken: er zijn zoveel leuke koffiebars, pubs, restaurants, winkels en wandelroutes! 


Onze sponsoren