Nice (Frankrijk)

Katja van der Schans in Nice (Frankrijk)

Waarom heb je voor Nice gekozen? 
Ik had eigenlijk Nice als mijn derde keuze aangegeven, met als eerste keuze Montpellier en als tweede Avignon. Maar het belangrijkste was voor mij dat ik in Zuid-Frankrijk mocht studeren, een gebied waarvoor ik altijd een passie heb gehad. Uiteindelijk besloot ik in Nice door te gaan met Italiaans leren, waarmee ik aan de UU al begonnen was. Daarom bleek het juist een betere optie, vlak naast de Italiaanse grens en met een hoop Italianen in de stad zelf. Naast Italiaans heb ik een aantal vakken Spaans gevolgd en een vak over contact tussen talen. In Nice wonen een heleboel buitenlanders, wat het interessant maakt om de talen te oefenen.

De Franse cultuur is een echte eetcultuur. Een belangrijke activiteit met vrienden is dan ook gezellig samen lunchen bijvoorbeeld. In de zomer zijn er ook veel ‘soirées’ letterlijk ‘avondje’, dit varieert van samen eten tot een huisfeestje tot de stad in gaan) waarbij we met eten, drinken en muziek bijvoorbeeld op het strand chillden.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd? 
Het meest waardevolle dat ik tijdens mijn uitwisseling heb geleerd is dat ‘het altijd wel goed komt’. Ik was in een nieuwe stad en kende nog helemaal niemand, laat staan dat ik wist hoe ik alles met de universiteit moest regelen. Ik heb dan ook de nodige stressmomenten gehad omdat ik mensen miste, of omdat ik gewoon even niet meer wist hoe ik verder moest. Maar ondanks alles kwam ik er altijd weer bovenop en heb ik al mijn vakken in Nice gewoon gehaald en heb ik ook nog een heleboel mensen ontmoet en leuke dingen gedaan.


Wat zijn je tips voor mensen die naar Nice of ergens anders in het buitenland naartoe willen gaan?
Zorg van tevoren dat je alle inschrijfdocumenten hebt en dat je zorgpas geldig is in het buitenland! Die van mij bleek dat niet te zijn, en er ging van alles mis bij het opsturen van een nieuwe pas. In Frankrijk is het zo dat je dan alsnog een bedrag moet betalen voor een zorgverzekering, omdat dit dan via de universiteit wordt geregeld. Zorg daarnaast dat je genoeg spaargeld hebt zodat je niet steeds op je uitgaven hoeft te letten en ook nog wat over hebt zodra je weer terug in Nederland bent. Dan kun je tenminste zoveel mogelijk dingen ervaren en leren in je nieuwe stad!

Onze sponsoren