Aarhus (Denemarken)

Pam Scholten in Aarhus


Waarom ben je naar Aarhus gegaan en niet naar andere steden?

Eigenlijk was mijn grootste droom om er eens lekker ver op uit te trekken. Nieuw-Zeeland, Australië en Canada trokken mij wel aan, maar geld en een hele hoop geregel weerhielden me hiervan. Daarom ging ik het iets dichterbij zoeken, ergens in Europa, want zo’n Erasmusbeurs vond ik ook niet verkeerd. En stiekem ben ik best wel een gestructureerd persoon, waardoor de chaos van veel Zuid-Europese landen voor mij afviel. Voordat ik op uitwisseling ging was ik eigenlijk nog nooit in een Scandinavisch land geweest, maar toch had ik het idee dat ik daar wel thuis zou horen. Daarom bestond mijn top 3 uit Aarhus, Stockholm en Oslo, om de kansen een beetje te spreiden. Waar ik heen zou gaan maakte me niet heel veel uit, maar toch had ik een lichte voorkeur voor Aarhus: een op dat moment nog vrijwel onbekende plek, maar wel een bruisende studentenstad vol hipsters en tevens de Europese hoofdstad van cultuur 2017, als ik die Denen moest geloven. Ach, lekker gek doen, dacht ik. Wat is nou een halfjaar, toch?


Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Twee vakken van de studie Engels, over de geschiedenis van Amerika en Groot-Brittannië en over linguïstiek, en een vak dat European Political Topic heette en ging over Brexit. Deze vakken moest ik van tevoren doorgeven, terwijl ik geen idee had of deze a) leuk zouden zijn en b) een beetje op niveau waren, maar uiteindelijk was ik wel redelijk blij met mijn keuzes. Mijn docenten waren leuk en ik werd ingedeeld in klassen met Deense studenten, waarin ik heel veel superleuke mensen heb ontmoet en zelfs Deense vrienden heb gemaakt!

Hoe is de studentencultuur daar?
Heel gemoedelijk. Aarhus is inderdaad een bruisende studentenstad met een grote universiteit, maar het leuke is dat alle studenten een daadwerkelijke mentorklas hebben gedurende hun hele studietijd, zoals wij dit alleen kennen van de middelbare school. Dit betekent dat zij allemaal een superhechte band hebben met elkaar omdat ze elkaar zoveel zien, en mijn uitwisselingsvriendinnen en ik werden hier fijn in opgenomen. Daarnaast organiseren alle departementen elke vrijdag vanaf 16:00 uur een zogenaamde “Friday Bar”, en verschillende ruimtes in de uni met bar en goedkope drank (JA, gesponsord door de universiteit) openen dan hun deuren waar je welkom bent om te feesten, spelletjes te spelen of gewoon wat te drinken. Zelfs de docenten doen hieraan mee, wat een goede gelegenheid biedt om hen uit te dagen voor potjes Rage Cage of Flip Cup. Helemaal mooi.

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Supercliché, maar ik ben oprecht een stuk zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. Ik had het geluk dat mijn ouders me naar Denemarken brachten met de auto en ik nog drie dagen van hun gezelschap kon genieten in de stad, maar toen zij uiteindelijk wegreden stond ik er toch echt alleen voor. Heel leuk, maar ook heel erg spannend. Zelf op ontdekking in de stad, terwijl ik absoluut geen woord Deens sprak (en spreek), niet eens wist waar de supermarkt was, en zelfs niet bekend was met de munteenheid. Zelf naar de introdagen op de universiteit, waar ik niemand kende en op zoek moest naar nieuwe vrienden. Maar als ik nu terugkijk op het ontzettend gave supertoffe memorabele halfjaar wat ik heb gehad, de vrienden die ik heb gemaakt over de hele wereld en soms nog zie, en met heimwee terugdenk aan Aarhus, wat ik nu beschouw als mijn tweede thuis, ben ik best trots op mezelf. Want zo ver uit je comfortzone stappen vind ik opzich wel een prestatie, en dat geeft me het gevoel dat ik het toch best ver kan schoppen in mijn eentje.  

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Aarhus willen gaan?
DOE HET!!! Laat je absoluut niet weerhouden door angst of studievertraging of je vertrouwde plekje thuis, want het wordt sowieso een van de mooiste ervaringen in je leven. Ik weet nog dat ik een paar weken voor vertrek enorme zenuwinzinkingen kreeg over waarom ik Nederland eigenlijk zou verlaten, en al die lieve mensen om me heen. Want ik had het toch gewoon goed thuis? Ja, zeker. Maar ik had dit voor geen goud willen missen. Je leert jezelf op een hele andere manier kennen, je leert een nieuw land en een nieuwe cultuur kennen, en je leert heel veel nieuwe mensen van over de hele wereld kennen. En dat is gaaf. Oh, en nog een tip (niet geschikt voor de ouders): maak je vooral niet al te druk om je studie. Focus lekker op de leuke dingen, ga eropuit en maak toffe tripjes, want een halfjaar is echt zo snel voorbij. En probeer vrienden te maken met “de locals”! Ik heb een aantal hele leuke Deense vriendjes en vriendinnetjes gemaakt en ben zelfs een keer bij de ouders van een vriend thuis geweest met hen voor een diner. Heel erg leuk!!!

IMG_0694_1.JPG
IMG_0826.JPG

Onze sponsoren