Birmingham (Engeland)

Caitlin Eagles in Birmingham

Waarom ben je naar Birmingham gegaan en niet naar andere steden?
Mijn keuze lag in eerste instantie altijd al bij Engeland, de stad zelf maakte me iets minder uit. Ik wilde een grote stad, waar altijd iets te doen zou zijn met een mooie universiteit. Dat is bij Birmingham zeker gelukt. Daarnaast boden ze een heel breed pakket aan vakken aan, waardoor ik veel mogelijkheden had om andere vakken te volgen.


Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Ik heb ervoor gekozen om verbredende vakken te kiezen en dus vier vakken binnen filosofie te volgen. Deze vakken zelf waren heel breed en van verschillende niveaus, ze vielen alleen wel allemaal onder dezelfde bachelor op de universiteit. Dit was heel fijn omdat ik bij vragen altijd bij hetzelfde departement kon aankloppen en ik overlappende docenten had. 
De vakken verschilden veel van intensiteit, maar hier houden ze ook rekening mee met het aantal studiepunten dat je ervoor kunt ontvangen. Ook werken ze hier niet met blokken, maar gewoon semesters. Je mocht zelf invullen hoeveel vakken je wilde volgen, zolang het maar voldeed aan een x aantal studiepunten. Voor drie van de vier vakken had ik om de twee weken een werkcollege, die dan ook maar een uurtje duurde. Dat soort dingen zijn even wennen, maar uiteindelijk kwam er dan wel veel meer thuis studie bij kijken, dus daar ligt dan het verschil. Het is dan ook zeker goed om te onthouden dat elke universiteit heel anders is met wat je gewend bent in Utrecht, dus vergelijken heeft niet altijd even veel zin. 

Hoe is de studentencultuur daar?De studentencultuur is heel anders dan in Nederland. Er waren geen studentenverenigingen, alleen per universiteit in Birmingham een grote studentguild waarbinnen je bij verschillende groepjes kon horen. Er waren uitgaansavonden die populairder waren onder studenten, maar elke dag van de week was er altijd wel een club die helemaal vol zat. Er is een grote uitgaansstraat, maar daarnaast nog losse populaire clubs op andere locaties en een “Gay Village” met clubs en kroegjes. Laat je fietsje verder ook maar thuis en download meteen de uber app, dan kan je ook als een echte Engelse/Engelsman zonder jas de stad in. Fietsen in Birmingham gun je niemand.  


Engeland was voor mij geen gigantische stap qua verschillende tradities of eten, maar er blijven uiteraard altijd leuke verschillen! Zo zijn Engelsen over het algemeen een stuk beleefder dan Nederlanders en zal je op je kop krijgen als je probeert voor te dringen bij de rij die ontstaat bij een bushalte. Pubs zijn vanaf 10 uur ’s ochtends al druk en je kan er altijd de gekste biertjes bestellen. Verder kan ik uiteraard geen genoeg krijgen van Fish&Chips, English Pie, English Breakfast en Nando’s, dus er staat altijd genoeg lekker eten en drinken op je te wachten! Oh en vergeet niet dat Birmingham de hoofdstad van curry is, dus ga ook zeker even naar de Balti Triangle voor het lekkerste Indiase eten!


Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Uiteindelijk denk ik dat ik vooral zelfstandiger ben geworden. Zeker aan het begin heb je niemand anders dan jezelf om dingen op te lossen of na te vragen en hier heb ik echt veel van geleerd. Je zal wel moeten! Daarnaast ben ik er ook achteraf achtergekomen dat alle voorafgaande stress voor niets is geweest. Iedereen gaat heel veel vrienden maken en een fantastische tijd krijgen. Je realiseert je dat je je soms wat minder druk mag maken om dingen, het zal altijd meevallen! Mijn conclusie is eigenlijk dat je soms stiekem best wel een beetje trots op jezelf mag zijn. 


Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Birmingham willen gaan?
Tips voordat je gaat zijn vooral dat je je goed moet voorbereiden! Het is veel werk, maar het is het keihard waard. Vergeet er dus ook niet van te genieten! Het is een “once in a lifetime experience”, dus pak het ook met beide handen aan! Voor het weet zit je weer in Nederland en is het allemaal voorbij. Voor Birmingham specifiek zou ik vooral niet onderschatten hoe groot de stad is. De voetbalclubs zijn weliswaar misschien wat minder succesvol, het is de een na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, na Londen. Groter dan Amsterdam dus ook! Dit betekent dat er altijd wat te doen is en met de multiculturele samenleving heb je een mix van allemaal fantastische mensen!


Foto_BLP_1.jpg
Foto_BLP_2.jpg

Onze sponsoren