Aberdeen (Schotland)

Eva Stolk in Aberdeen

Waarom ben je naar Aberdeen gegaan en niet naar andere steden?

Toen ik de lijst bekeek met alle mogelijke bestemmingen om naartoe te gaan werd ik in eerste instantie een beetje overvallen door het grote aanbod. Er waren zo veel landen om uit te kiezen, en ze leken allemaal even leuk. Toen besloot ik een voor een landen weg te strepen en kwam ik erachter dat het Verenigd Koninkrijk me wel wat leek. Ik stelde een top 3 van universiteiten samen en wachtte vol spanning op het verlossende mailtje. Helaas was ik bij geen van mijn drie keuzes geplaatst. Ik moest dus nog een keer bedenken welke universiteiten me leuk leken. Nu viel mijn oog op de University of Aberdeen; een universiteit aan de oostkust van Schotland. Ik was nog nooit in Schotland geweest en had het eigenlijk niet eerder overwogen, maar de foto’s van de campus zagen er idyllisch uit en de verhalen waren goed dus ik besloot het erop te wagen. Na een paar weken kreeg ik te horen dat ik geplaatst was. 

Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Bij het kiezen van universiteit had ik natuurlijk al een beetje rekening gehouden met het aanbod in vakken. Daardoor had ik al snel een beeld van welke vakken ik wilde gaan volgen. Ik koos er bewust voor om van de gelegenheid gebruik te maken om vakken te volgen die in Nederland met CIW niet zou doen. Zo kwam het dat ik een semester Spaans-, politiek en internationale betrekkingen-, geschiedenis- en kunstgeschiedenisvakken heb gevolgd. Het systeem was in Aberdeen iets anders dan in Utrecht; in plaats van twee keer twee vakken volgde ik alle vier de vakken tegelijkertijd gedurende het hele semester, maar omdat het niveau van de vakken niet zo hoog lag vergeleken met Utrecht was dat prima te doen. Ik hield dan ook best veel tijd over. 

Hoe is de studentencultuur daar? 
In Aberdeen hebben ze iets voor mensen zoals ik, die veel vrije tijd overhebben; societies. Societies zijn een soort kleine studentenverenigingen met een specifieke doelgroep waar je heel makkelijk en vrijblijvend lid van kan worden. Ik werd lid van de International Exchange Society, de Volleyball Society, de Unicef on Campus Society en (once in Scotland) van de Whiskey Society. Lid worden van een society is de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en buiten je colleges actief te blijven; echt een aanrader! Ook ging ik doordeweeks vaak uit. Aan het begin moest ik wel even wennen aan het hoge Geordy Shore-gehalte en de vroege sluitingstijd van de clubs, maar na deze kleine cultuurshock heb ik me goed vermaakt. Buiten de societies en de colleges maakte ik in het weekend veel uitstapjes naar andere plaatsen in Schotland. Zo ben ik naar Loch Ness, Glasgow en Edinburgh geweest en heb ik de prachtige natuur rondom Aberdeen verkend. Misschien wel het meest bijzonder aan Aberdeen vond ik de mensen. Omdat er heel veel internationals aan de University of Aberdeen studeren, was de sfeer heel open en was iedereen erg behulpzaam, daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik zou dan ook iedereen aanraden om een half jaartje te gaan genieten van het leven in het prachtige Aberdeen!

Onze sponsoren