Vaasa (Finland)

Floor van Esch in Vaasa

Hoi! Mijn naam is Floor van Esch en ik ben twintig jaar. In het eerste semester van schooljaar 2016-2017 ben ik op exchange geweest naar Vaasan Yliopisto (University of Vaasa) in Vaasa, Finland.

Waarom ben je naar Vaasa gegaan en niet naar andere steden?
In eerste instantie wilde ik graag naar Budapest of Praag op exchange, steden waar ik allebei al geweest was, maar toen dat niet kon is het uiteindelijk Vaasa geworden. Ik was nog nooit in Finland of een ander Scandinavisch land geweest, maar toch leek het me een toffe uitdaging en zo kon ik ook mijn grenzen eens verleggen. Bovendien kan je vanuit Finland erg veel kanten op en leek het me gaaf om verschillende tripjes te maken. Een vriendin van me was op exchange geweest naar Malmö in Zweden en ook haar verhalen waren enorm leuk dus besloot ik te gaan.

Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Het programma voor exchange students aan de University of Vaasa was erg duidelijk maar de school is eigenlijk vooral gericht op business, en aangezien ik geen business student ben werd het even puzzelen. Toch was er nog redelijk veel aanbod binnen de filosofie faculteit en heb ik uiteindelijk vakken gevolgd met betrekking op interculturele communicatie, filosofie in combinatie met multiculturisme, semiotiek en Finse cultuur en geschiedenis. Vooral de vakken over Finland waren erg leerzaam omdat je dan natuurlijk echt iets leert over de geschiedenis, cultuur en taal van het land waar je in zit. De andere culturele vakken sloten verder prima aan op het inleidende vak in interculturele communicatie dat ik in het tweede jaar van CIW heb gevolgd.

Hoe is de studentencultuur daar? 
Finse mensen zijn over het algemeen erg stil, bescheiden en nuchter. Ze spreken erg goed Engels, ook in supermarkten bijvoorbeeld, en drinken veel. In de winter is het in Finland zo’n 5 uur licht per dag, wat onder andere kan leiden tot een tekort aan vitamine D en lichte depressies etc. Als je op exchange bent merk je hier verder niet heel veel van, maar voor mensen die daar permanent wonen is dat geloof ik best heftig, en dat is ook een van de redenen waarom Finnen veel drinken. Drank is echter gigantisch duur in Finland, zo is een goedkope fles wijn rond de 6,50 euro, en wijn en bier boven 5% wordt niet in de supermarkt verkocht maar in een soort aparte slijterij, Alko, waar je ook sterke dranken kan halen. Na 9 uur mag er ook geen alcohol verkocht meer worden in winkels, alleen in cafés, bars et cetera.

Stappen is erg leuk in Finland, ze draaien af en toe wat Zweedse muziek tussendoor maar dat is te doen, en er zijn absoluut kroegjes waar je op bepaalde avonden goedkoop kunt drinken. Bovendien ben je vaak met veel Erasmus studenten wat het uiteraard ook gezellig maakt.

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Het meest waardevolle wat ik heb geleerd in mijn exchange is dat ik een stuk zelfverzekerder ben geworden en meer durf voor mezelf te kiezen. Je beseft je wel dat je met iets bezig bent dat je voor de rest van je leven gaat onthouden en daarom moet je zeker alles uit je exchange halen wat erin zit.

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Vaasa willen gaan?
Zoals ik al zei ligt Finland echt op een toplocatie want vanuit daar kan je onder andere naar Rusland, de rest van Scandinavië of landen als Estland en Letland, die een stuk goedkoper zijn, zonder te hoeven vliegen want je kan gewoon per boot. Zo heb ik zelf reisjes gemaakt naar Tallinn (hoofdstad van Estland), Helsinki, een huisje aan een meer in Finland zelf midden in de bossen (heel tof!), Lapland en Stockholm. De meeste van deze reisjes heb ik gemaakt met vriendinnen die ik in Finland heb leren kennen en zo creëer je samen ook weer gave herinneringen. Vooral Lapland was echt een gaaf reisje waar we onder andere een rendierentocht en huskytocht hebben gedaan en hebben ijsgezwommen. Erg bijzonder allemaal!

Mijn tip voor als je naar het buitenland wil gaan is dat je het gewoon moet doen. Het lijkt misschien veel gedoe en geregel en duur maar het is het absoluut waard.


Onze sponsoren