Aarhus (Denemarken)

38635900_255908335137779_2610771625506766848_n.jpg
38501198_308327623072442_4085470868749156352_n.jpg
38451374_243335792953537_1024997960984821760_n.jpg

Lieke Waenink in Aarhus (Denemarken)

Waarom ben je naar Aarhus gegaan en niet naar andere steden?

Ik moet toegeven dat mijn exchange-bestemming eigenlijk niet mijn eerste keuze was. Ik wilde heel graag uit mijn comfortzone stappen en had daarom Brisbane, Australië, opgegeven als mijn eerste keuze. Uiteindelijk werd ik niet uitgeloot voor Brisbane maar wel geselecteerd voor mijn tweede keuze: Aarhus, in Denemarken. Ik had Aarhus als mijn tweede keuze opgegeven omdat ik gehoord had dat veel bestemmingen erg populair zijn (vooral de Engelssprekende landen) en het daarom soms erg lastig kan zijn om daarvoor geselecteerd te worden. Ik wilde daarom een wat veiligere optie kiezen, maar wel een die me tegelijkertijd ook erg leuk leek. Zo kwam ik op Denemarken, een land waar ik zelf pas één keer eerder geweest was. Toen ik interesse begon te krijgen in Aarhus heb ik Pam Scholten de oren van het hoofd gevraagd over haar ervaring daar en ik werd toen hartstikke enthousiast. Uiteindelijk heeft zij me ook heel erg kunnen helpen met mijn aanmeldingsprocedure daar, wat natuurlijk ontzettend fijn is!

Wat voor vakken heb je er gevolgd?

Ik heb twee vakken gevolgd aan Aarhus University omdat de vakken daar een heel semester duren, in tegenstelling tot het blokkensysteem aan de Universiteit Utrecht. Ik volgde het vak “English and Globalization” en “Media, Narrative and Identity”. In Nederland volgde ik het “Cultuur, Communicatie en Diversiteit” verdiepingspakket van CIW, maar in Denemarken wilde ik mijn horizon wat meer verbreden door vakken te volgen met een iets andere oriëntatie. Ik vind het moeilijk om precies aan te geven welke vakken ik wel en niet leuk vind omdat beide vakken opgedeeld waren in twee sub-vakken, met alle vier een andere docent en een behoorlijk verschillende focus. Zodoende voelde het alsof ik alsnog vier vakken had, net als op de universiteit thuis. Van beide vakken vond ik één sub-vak erg leuk en interessant, en de ander wat minder. Dit is natuurlijk iets wat van tevoren lastig in te schatten is en blijft altijd een beetje een kwestie van afwachten. Waar ik wel op gelet heb tijdens mijn vakkenkeuze was natuurlijk het aantal ECTS dat het oplevert, maar ook de manier van examineren: denk bijvoorbeeld aan een tentamen in de vorm van een essay, een geschreven tentamen of bijvoorbeeld een mondeling tentamen. Dit staat al netjes aangegeven in de cursuscatalogus en hier zou ik zeker je voordeel mee doen!  

Hoe is de studentencultuur daar?

De studentencultuur in Aarhus is ontzettend gezellig! Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk in het weekend af. Hoewel er wel kroegjes en clubs geopend zijn doordeweeks, is het niet super gebruikelijk om gedurende de werkdagen uit te gaan, zoals wij dat in Utrecht wel gewend zijn. Echter, in Aarhus is een “Student house” gevestigd, die iedere dinsdag een “I-night” organiseert voor de internationale studenten in de stad. Deze I-nights varieerden van filmavonden tot karaoke-avonden tot verkleedfeesten en salsa-avonden. Vooral aan het begin van mijn exchange was ik hier wel wekelijks te vinden, want het is een goede manier om in een ongedwongen setting nieuwe mensen te leren kennen die zich in hetzelfde schuitje als jij bevinden. Op deze avonden heb ik dan ook heel veel van mijn vrienden ontmoet!

Verder is het best vergelijkbaar met wat wij kennen: er zijn gezellige kroegjes en barretjes waar je een biertje kan doen, maar ook discotheken/clubs waar je heerlijk uit je dak kan gaan. Wel viel het me op dat de gemiddelde stap-avond wat eerder afgelopen is dan ik in Utrecht gewend was. Een gezellig avondje Tivoli of Poema kan er maar zo voor zorgen dat ik pas tegen het begin van de ochtend weer in mijn bedje lig. In Denemarken was ik vaak wel rond een uur of 3 thuis. Maar… heel eerlijk, ik vond dat stiekem ook wel weer lekker, haha! Zo heb je nog wat aan de dag erna en kan je de volgende avond gewoon weer lekker door ;)

Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?

Het klinkt echt als een super cliché, maar ik heb vooral best veel over mezelf geleerd. Zo zag ik mezelf bijvoorbeeld altijd als een vrij spontaan persoon. Hoewel dit ook zo is, geldt dit voor mij eigenlijk vooral op het sociale vlak. Komt het aan op onverwachte uitnodigingen en impulsieve ideeën voor een uitje of weekendje weg, dan was ik eigenlijk niet zo spontaan. Misschien komt dat ook omdat we in Nederland een beetje in een afsprakencultuur leven: wij vragen iemand of diegene misschien volgende week dinsdag samen met je wil eten in plaats van dat je onaangekondigd bij hem of haar op de stoep staat met een bereidde maaltijd. Zo kwam het dan ook dat aan het begin wanneer iemand me onverwachts mee uit vroeg voor die avond of mee vroeg op een tripje voor het aankomende weekend, mijn eerste ingeving was om nee te zeggen. Niet omdat ik niet wilde, maar puur omdat ik er niet echt op gerekend had. Al snel kwam ik erachter dat dat nergens op sloeg en wees ik mezelf erop dat ik vaker ja moest zeggen en ook zelf meer spontane dingen moest voorstellen, wat geresulteerd heeft in een hoop leuke tripjes met een hoop leuke mensen!

Ook ben ik zelfverzekerder en zelfstandiger geworden, iets wat bijna vanzelf komt als je zo op jezelf aangewezen bent. Ik voel me daarnaast comfortabeler in het spreken van Engels, iets wat ik daar natuurlijk bijna 24/7 deed. Verder heb ik ook een beetje Deens geleerd en werd ik me meer bewust van het feit hoe bijzonder het eigenlijk is dat Europeanen zoveel andere talen naast hun eigen taal kunnen spreken. Al met al ben ik me meer bewust geworden van mijn eigen persoonlijkheid en eigenschappen en heb ik ook meer mensenkennis op gedaan, inclusief meer kennis over andere landen en andere culturen. 

Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Aarhus willen gaan?

Mijn allereerste tip voor mensen die twijfelen om naar het buitenland te gaan, is om het gewoon te DOEN! Het lijkt misschien allemaal erg spannend maar het went sneller dan je denkt. Probeer je als je daar bent ook vooral niet te veel te isoleren. Nieuwe mensen ontmoeten kan eng zijn, maar ik ben zo blij met de vrienden die ik daar gemaakt heb. Ook had ik een goede klik met mijn dertien huisgenoten, wat ervoor gezorgd heeft dat ik me ook thuis op mijn gemak voelde – iets wat in mijn ogen erg belangrijk is. Een andere tip van mij is om lekker dingen te ondernemen. Veel mensen vroegen aan mij of ik ook nog wel aan studeren toe kwam (wat ik zeker wel deed hoor!), maar ik maakte ook veel leuke uitstapjes met mijn nieuwe vrienden. Zo leerde ik zowel mijn nieuwe vrienden nog beter kennen, als ook de omgeving.

Wil je specifiek naar Aarhus gaan, dan wil ik je een tip voor de huisvesting meegeven. In principe is de huisvesting erg goed geregeld door de universiteit daar, vrijwel iedere student krijgt een plekje toegewezen in een huis dat voldoet aan de voorkeuren die hij/zij heeft opgegeven. Echter is het moment waarop zo’n accommodatie vrijkomt niet altijd hetzelfde. Toen ik mij aanmeldde voor huisvesting kon ik kiezen of ik mijn kamer per 1 januari, half januari of 1 februari in wilde. Hoewel ik toen wist dat mijn introductieperiode ergens halverwege januari zou plaatsvinden, wist ik niet de exacte datum. Ik heb daarom voor de zekerheid 1 januari gekozen, zodat ik kon verhuizen wanneer ik dat zelf wilde. Achteraf had ik best halverwege januari kunnen kiezen omdat ik nu pas op de 19e vertrok en dus extra huur betaald heb voor twee a drie weken dat ik er niet was, maar ik ben blij dat ik op safe gespeeld heb. Veel van de mensen die ik leerde kennen, kozen voor een latere ingangsdatum en moesten toen eerst een aantal nachten of zelfs weken in een hostel verblijven. Niet alleen heb je hier niet echt rust en privacy, ook is het ontzettend duur. Het gaf mij erg veel rust dat ik wist dat ik gewoon mijn eigen kamer in kon zodra ik in Denemarken aan zou komen na een lange dag reizen. Ten slotte is het ook niet onbelangrijk om een beetje te sparen want Denemarken (en ook de andere Scandinavische landen) zijn wel wat duurder vergeleken met Nederland.


Ten slotte wil ik je, waar je ook heen gaat, heel veel plezier wensen! Geniet er vooral met volle teugen van. Wil je meer weten over hoe ik mijn tijd in Denemarken ervaren heb? Ik heb tijdens mijn exchange een blog bijgehouden waar ik wekelijks updates gaf met mijn ervaringen en foto’s. Je vindt deze ervaringen en foto’s hier

Onze sponsoren