Kunst en Cultuur

Kunst en Cultuur

liekewaeninik.jpeg

Lieke Waenink

Hey! Mijn naam is Lieke en in 2015 begon ik mijn CIW-avontuur. Ik koos voor het verdiepingspakket Cultuur, Communicatie en Diversiteit (dit heet nu geloof ik anders) en in 2019 behaalde ik mijn bachelorsdiploma. Ik liep een jaartje uit omdat ik een semester in het buitenland (Denemarken) heb gestudeerd en wat extra vakken (Sociologie) heb gevolgd. Een van de redenen hiervoor was, dat ik niet zeker wist welke Master ik wilde gaan doen. Uiteindelijk besloot ik de Master Intercultural Communication te starten en in de gekke Corona-zomer van 2020 behaalde ik met mooie resultaten ook mijn Masterdiploma (of ja, dit diploma laat nog op zich wachten, maar in theorie is deze in the pocket, haha).

Tijdens mijn Masteropleiding heb ik stagegelopen bij Museum Hoge Woerd, een archeologiemuseum in Leidsche Rijn, waarbij ik samen met een andere collega de communicatie & PR verzorgde. Dit beviel beide partijen zo goed, dat ik na mijn stage een baan aangeboden kreeg en er dus kon blijven werken. Ik heb het hier nu nog ontzettend naar mijn zin, maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst nog iets nieuws op mijn pad gaat komen. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer ;)

Dat laatste is sowieso voor mij een van de belangrijkste dingen die ik meegenomen heb uit mijn studententijd. Ik heb nooit heel concreet kunnen duiden wat ik nou precies wilde toen , maar ik heb altijd mijn onderbuikgevoel gevolgd en daarmee precies de dingen gedaan die ik leuk vond. Zo kozen destijds slechts weinig medestudenten mijn verdiepingspakket, mede omdat we nog geen introductiecursus hadden gehad voor dit pakket, maar ik besloot de gok te wagen en heb er gelukkig nooit spijt van gehad. Dat is bij dezen dan ook mijn advies aan jou: twijfel niet te veel aan je eigen gevoel, uiteindelijk weet je zelf het beste wat je wil en wat je leuk vindt, ook als je nog niet precies weet waar dat je gaat brengen op de arbeidsmarkt. 

Moment van schrijven: 2021

josephinetimmers.jpeg

Josephine Timmers

Hoi! Ik ben Josephine en ik ben 23 jaar. Ik ben met CIW begonnen in 2015 en heb vier jaar over mijn bachelor gedaan. In die vier jaar heb ik het verdiepingspakket Digitale Communicatie en Nieuwe Media gedaan, heb ik een minor Culturele Diversiteit van de faculteit Sociale Wetenschappen gevolgd en ben ik op uitwisseling geweest naar de VS. Ik had tijdens CIW al een tijdje mijn oog op de master Interculturele Communicatie aan de UU, maar wilde expres het bijbehorende verdiepingspakket niet doen, omdat ik mij zo breed mogelijk wilde oriënteren. 

In 2019 ben ik met Interculturele Communicatie (ICC) begonnen. Daarbij heb ik het Young Innovators Honours Project gedaan. Ik vond de combinatie erg leuk, omdat de zowel de studenten van de master als de Young Innovators een superleuke mengelmoes van nationaliteiten, culturen en persoonlijkheden vormden. Met het honours programma gingen wij zelfs een week naar Italië om onderzoek te doen op Sicilië. Hierdoor zag ik de dingen die ik in mijn master leerde bijna meteen terug in de praktijk. 

Toen ik bezig was met mijn scriptie voor ICC realiseerde ik me dat ik qua kennis nog niet was waar ik wilde zijn. Ik wil later graag iets doen in de organisatorische kant van de culturele sector en ik had het idee dat ik meer inhoudelijke kennis over de sector nodig had. Ik stuitte op de master Cultural Economics & Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik heb erg getwijfeld, omdat ik na vijf jaar studeren eigenlijk wel toe was aan iets anders. Toch heb ik, na het verstrijken van de deadline notabene, me toch aangemeld voor de master. Ik werd toegelaten! Omdat ik geen inhoudelijke kennis had van economie (op de middelbare school was ik een trotse C&M-leerling die economie na de derde keihard heeft laten vallen) moest ik wel een extra vak doen in het eerste blok om mijn eco skills een beetje op te halen. Dit ging goed en verder de master gaat me goed af. Ik ben op dit moment bezig met mijn derde en laatste scriptie. Na de zomer wil ik graag aan de slag als productie of beleidsmedewerker bij een culturele instelling en ik ben langzaam aan het kijken naar leuke vacatures. Ik ben ontzettend blij met mijn keuze om nog een tweede master te gaan doen, omdat deze master mij een stuk dichter bij mijn doel heeft gebracht. Mijn advies is daarom, oriënteer je breed, en haal het onderste uit de kan! Als je het idee hebt dat er nog iets mist in je opleiding, ga erachteraan! Je bent jong, nu is de tijd om veel te leren  


(En nee, ik betaal geen duizenden euro’s extra, ik heb mijn stagebegeleidster van ICC gevraagd of ze mijn cijfer later in wilde vullen. Ik ben dus pas officieel in november 2020 afgestudeerd van ICC. Ik heb het idee dat docenten je dit soort dingen wel gunnen, je moet gewoon duidelijk communiceren met je begeleiders en de coördinator. Zij zijn ook jong geweest en hebben zelf waarschijnlijk 13 jaar gestudeerd! En vermijd het studiepunt. Zij zeggen toch alleen maar dat het niet kan)

Moment van schrijven: 2021

Onze sponsoren