Belfast (Noord-Ierland)
Robin Martina in Belfast
Waarom ben je naar Belfast gegaan en niet naar andere steden?
Hoewel ik wel graag naar een land wilde waar Engels gesproken werd, was Noord-Ierland niet mijn eerste keus. In de eerste instantie had ik gekozen voor de Nottingham Trent University in Engeland. Bij het maken van mijn keuze heb ik vooral gelet op het vakkenaanbod, of steden over het algemeen gezien werden als een uitgaans-/studentenstad en hoe duur het was om er te wonen. Belfast is vooral op de tweede plek gekomen dankzij de vakken die ik daar kon volgen. Uiteindelijk ben ik heel blij dat het Belfast is geworden, want ik heb het heel leuk gehad!
Wat voor vakken heb je er gevolgd?
Ik heb vakken gevolgd van de studie Film Studies. Deze vakken waren heel anders dan wat ik gewend was in Utrecht! Ik had college in een bioscoopzaal. De Queen’s University Belfast heeft namelijk een eigen kleine bioscoop. De colleges bestonden uit een hoorcollege en een ‘screening’, ofwel een film kijken. Ik had drie vakken, die alle drie een andere categorie films behandelden. Zo had ik een vak dat focuste op internationale cinema en een vak dat zich heel specifiek focuste op een bepaalde periode in de geschiedenis van Hollywood. Na de film was er een soort werkcollege, waarbij we ingingen op bijvoorbeeld cameratechnieken en de manier waarop geluid werd ingezet. Ik had geen tentamens, maar moest voor alle vakken die ik volgde twee papers schrijven.
Hoe is de studentencultuur daar?
Er wonen behoorlijk wat studenten in Belfast. Dit is vooral te merken aan de uitgaanscultuur. Iedere dag van de week was er wel wat leuks te beleven. Wat dat betreft leek de stad een beetje op Utrecht. Zoals ik hier op dinsdag altijd naar de Poema ging, ging ik daar iedere woensdag naar ‘Villa’. Dit deed ik voornamelijk met andere internationale studenten. De meeste hiervan woonden net als ik op ‘Elms Village’, een soort wijkje met allemaal studentenkamers. Elms Village is eigendom van de universiteit, dus er golden wel wat regels. Zo moest je ’s avonds legitimeren om op het terrein te komen en officieel moest het ook vanaf elf uur stil zijn. Dit weerhield ons er niet van om gezellige ‘pre-drinks’ te houden bij mensen thuis. Daarnaast mocht je in het ‘Treehouse’, een soort clubhuis midden in Elms Village, wel lawaai maken, dus daar zaten we ook vaak voordat we uitgingen.
Wat is het belangrijkste/waardevolste dat je geleerd hebt in deze tijd?
Studeren in het buitenland sprak mij in de eerste instantie helemaal niet zo aan, maar het is echt de moeite waard om een keertje uit je comfort zone te stappen! Ik heb voor eventjes mijn bekende leventje in Nederland achter me gelaten en ik vond het best wel spannend om naar een stad te verhuizen waar ik niets of niemand kende. Uiteindelijk ging ik naar huis met nieuwe vrienden en een heleboel onvergetelijke ervaringen rijker.
Wat zijn je tips voor mensen die ook naar het buitenland willen gaan, of mensen die ook naar Belfast willen gaan?
Mijn eerste tip voor mensen die twijfelen of ze in het buitenland moeten gaan studeren: gaaaaan! Het is echt een hele leuke ervaring. En een tip voor als je dan ook echt in het buitenland bent: ga er op uit! Leer de stad kennen, ga naar zoveel mogelijk feestjes en plan tripjes naar andere steden in de buurt. Zo haal je het meeste uit je exchange-ervaring! Deze tip klinkt misschien een beetje suf, maar ik raad iedereen ook aan om een dagboekje bij te houden. Je doet en ziet zoveel daar en het is echt leuk om al die ervaringen later nog eens terug te lezen.
Wat betreft Belfast: laat je niet afschrikken door het regenachtige imago van Groot-Brittannië! Ik heb het zeker niet minder leuk gehad doordat ik niet van de Zuid-Europese zon kon genieten. Belfast is misschien niet zo’n bekende stad, maar er is meer dan genoeg te doen. Of het nou lekker weer is of niet. Bovendien is Belfast (en omstreken) zeker een aanrader vanwege de mooie natuur. Het is eigenlijk niets voor mij, maar ik heb er veel gehiked en dat vond ik ook echt leuk om te doen!