Columns

Met twee vingers in je neus een scriptie: drie tips!

Het schrijven van een scriptie is één van de meest stressvolle opgaven in het leven van een student. Sommige studenten raken er helemaal door verlamd en dat is zonde. Als je het goed aanpakt hoeft het schrijven van je scriptie helemaal niet zo stressvol te zijn! Het kan best leuk zijn zelfs, je schrijft immers over iets waar je ontzettend gepassioneerd over bent. Wij geven je drie tips!

Scriptiehulp

Vanuit jouw opleiding krijg je vaak al een scriptiebegeleider toegewezen, maar mocht je behoefte hebben aan meer: er zijn bureaus die extra scriptie begeleiding  bieden. Je kunt dit slim inzetten door bijvoorbeeld jouw begeleider vanuit de opleiding te gebruiken voor het inhoudelijke gedeelte en de extra begeleiding in te zetten voor vorm en planning. Schaam je niet om om hulp te vragen. Het schrijven van een scriptie is écht een grote opgave en heel veel studenten hebben hier enorm veel moeite mee!

Pomodoro-timer

Maak gebruik van de Pomodoro-timer! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we een spanningsboog van zo’n 25 minuten hebben. Een pomodoro-timer is een timer die na 25 minuten afgaat, dan heb je 5 minuten rust, na die 5 minuten gaat er weer een timer af en start de volgende sessie van 25 minuten. Je kunt dit zelf instellen op je telefoon, maar op Youtube staan ook een heleboel pomodoro-timers met onder andere pianomuziek eronder. Je kunt zelf bepalen of je voor een sessie van 1 uur gaat, of juist één van vier uur.

Ken je valkuilen!

Over het algemeen zijn er twee typen studenten. De extreem gedreven student die in diens perfectionisme over eigen grenzen gaat en de student die alles tot op het laatste moment uitstelt. Weet van jezelf tot welke groep jij behoort en speel daar op in. Heb jij de neiging om te hard te werken? Spreek met jezelf dan af op welke momenten jij rust moet pakken. Ben je juist een uitsteller? Zorg dan dat je een stok achter de deur hebt om op gezette momenten aan het werk te gaan. Spreek bijvoorbeeld met een andere student af om samen te werken. Neem dan wel iemand van wie je weet dat ie sowieso hard gaat werken, kies niet voor een mede-uitsteller.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren